Tulband basisrecept
- Yve

- 29 jan 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 17 okt
Dit weekend moest en zou ik een nieuwe tulbandvorm hebben, omdat ik het tulbandrecept van mijn beste vriendin wilde uitproberen. Het is een familierecept van haar, maar met weinig instructies. Helaas is het haar al een paar keer mislukt. Ik vond het leuk om het recept te maken met mijn kennis, om het mogelijk te verduidelijken. Want de instructies leverden niet het gewenste resultaat op. 'Boter, suiker en eieren mixen. Vervolgens het bakmeel erdoor en tot een romige massa mengen. Cakevorm invetten en met meel bestrooien. Oven op 140 graden C. Baktijd 70 min.' Mijn vriendin voegt er ook nog stukjes ananas aan toe.
Ik heb wat detailinstructies toegevoegd in het recept en volgens mij is het gelukt! En het leek me leuk om een filmpje te maken van het proces. Mijn allereerste filmpje!
Ik had nog geen tulbandvorm. Niet dat ik het miste, want een cake kun je ook in een gewone cakevorm maken, maar soms verwen ik mezelf met een luxe nieuw keukenitem! Deze is van Nordic Ware, een Amerikaans merk dat veel decoratieve vormen heeft. Het materiaal is van gegoten aluminium, wat ervoor zorgt dat de warmte van de oven direct wordt doorgegeven en goed verspreid.

Recept - Tulband basisrecept
Ingrediƫnten
250 gr BlueBand roomboter, op kamertemperatuur. Plus extra om je vorm mee in te vetten
250-300 gr suiker, ik heb 270gr gebruikt
1 zakje (16 gr) vanillesuiker
3 eieren, op kamertemperatuur
250 gr zelfrijzendbakmeel
Benodigdheden
Tulbandvorm of andere cakevorm
Oven
Bereiding
Snijd de boter in klontjes in de kom en mix het met de suiker.
Voeg de eieren ƩƩn voor ƩƩn toe, en mix het door de boter en suiker op middelhoge stand van je mixer. Laat elk ei eerst goed mengen met de boter en suiker voordat je het volgende ei toevoegt.
Zeef de bakmeel in de kom.
Zet je mixer op de laagste stand en meng het bakmeel voorzichtig door het beslag zodat niet teveel uit de kom stuift. Zodra het goed is gemengd, zet je mixer op turbo-speed. Verstandig is om dit trapsgewijs te versnellen, en niet in ƩƩn keer op turbo te zetten. Mix het tot een romige massa. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
Vet je bakvorm in met boter, sla geen enkel stukje over. Dit moet heel secuur gedaan worden zodat je straks de cake goed uit de vorm kan storten.
Bestrooi de vorm met bloem, en zorg dat overal op de boter een beetje bloem kleeft. Gooi overtollig bloem weg.
Verwarm je oven voor op 140 graden, en zet 'm op boven- en onderwarmte.
Bak de tulband in het midden van de oven in 70 minuten gaar.
Haal de cake uit de oven en laat het 5 minuten in de vorm een beetje afkoelen, de cake laat dan los van de vorm. Na 5 minuten moet je de cake op een plank of bord storten, laat de cake niet langer dan 5 minuten in de vorm.




Leuk en handig filmpje!