top of page

Tulband basisrecept

Dit weekend had ik 'm nodig, een nieuwe tulbandvorm, want ik wilde het tulband recept van mijn beste vriendin proberen. Het is haar familierecept, maar met weinig instructies. En het is bij haar helaas al een aantal keer mislukt. Ik vond het leuk om het recept te gaan maken met mijn kennis, om mogelijk het recept te verduidelijken. Want de instructies gaven niet het gewenste resultaat. 'Boter, suiker en eieren mixen. Daarna de bakmeel erdoor en romige massa van mixen. Cakevorm beboteren en met meel bestrooien. Oven op 140 graden C. Baktijd 70 min.'. Mijn vriendin doet er ook nog stukjes ananas in.


Ik heb wat detailinstructies toegevoegd in het recept en volgens mij is het gelukt! En het leek me leuk om een filmpje te maken van het proces. Mijn allereerste filmpje!


Ik had dus nog geen tulbandvorm. Niet dat ik het mistte, want een cake kan je ook in een simpele cakevorm maken.. maar soms gun ik mezelf gewoon een luxe nieuwe keukenitem! Het is er één van Nordic Ware. Het is een Amerikaans merk en heeft veel decoratieve vormen! Het materiaal is van gegoten aluminium, wat zorgt dat de ovenwarmte direct door wordt gegeven en goed verspreid.







Recept


Ingrediënten

  • 250 gr BlueBand roomboter, op kamertemperatuur. Plus extra om je vorm mee in te vetten

  • 250-300 gr suiker, ik heb 270gr gebruikt

  • 1 zakje (16 gr) vanillesuiker

  • 3 eieren, op kamertemperatuur

  • 250 gr zelfrijzendbakmeel

Benodigdheden

  • Tulbandvorm of andere cakevorm

  • Oven

Bereiding

  • Snijd de boter in klontjes in de kom en mix het met de suiker.

  • Voeg de eieren één voor één toe, en mix het door de boter en suiker op middelhoge stand van je mixer. Laat elk ei eerst goed mengen met de boter en suiker voordat je het volgende ei toevoegt.

  • Zeef de bakmeel in de kom.

  • Zet je mixer op de laagste stand en meng het bakmeel voorzichtig door het beslag zodat niet teveel uit de kom stuift. Zodra het goed is gemengd, zet je mixer op turbo-speed. Verstandig is om dit trapsgewijs te versnellen, en niet in één keer op turbo te zetten. Mix het tot een romige massa. Dit duurt ongeveer 5 minuten.

  • Vet je bakvorm in met boter, sla geen enkel stukje over. Dit moet heel secuur gedaan worden zodat je straks de cake goed uit de vorm kan storten.

  • Bestrooi de vorm met bloem, en zorg dat overal op de boter een beetje bloem kleeft. Gooi overtollig bloem weg.

  • Verwarm je oven voor op 140 graden, en zet 'm op boven- en onderwarmte.

  • Bak de tulband in het midden van de oven in 70 minuten gaar.

  • Haal de cake uit de oven en laat het 5 minuten in de vorm een beetje afkoelen, de cake laat dan los van de vorm. Na 5 minuten moet je de cake op een plank of bord storten, laat de cake niet langer dan 5 minuten in de vorm.



Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page