top of page

Haverkoeken

  • Foto van schrijver: Yve
    Yve
  • 17 okt
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 5 nov

Op regenachtige dagen kan het lastig zijn om een leuke binnenactiviteit voor de kinderen te bedenken. Sinds ik een peuter in huis heb, heb ik het plezier van koekjes bakken ontdekt. Met leuke uitsteekvormpjes kan je kind zich een halfuurtje vermaken met het bakken van koekjes!


Het scheiden van het ei is wellicht nog een beetje moeilijk voor je peuter, maar is wel een leuke oefening om te doen! Geen zin in geklieder met rauw ei? Zet het dan gewoon alvast klaar. Eenmaal alles klaargezet hoeft je peuter alleen maar alles in een kom te gooien, kort te mengen/kneden en uit te rollen.


Dit recept is gebaseerd op havermout, maar bevat ook havermeel voor de structuur. Omdat het nu de tijd van het jaar is, hebben we er pumpkin spice aan toegevoegd, wat erg lekker is! Ik kan me voorstellen dat het ook lekker zal zijn om er cacao en/of chocoladestukjes doorheen te mengen, of een vleugje kaneel. Deze haverkoeken zijn zeker een succes!



Havermoutkoekjes bedekt met amandelschaafsel stapelen zich op een houten oppervlak. Ze zijn goudbruin, met een huiselijke sfeer.



Recept - Haverkoeken


Voor ruim 15 koekjes


Ingrediƫnten

  • 50 gr lichtbruine basterdsuiker

  • 8 gr vanillesuiker

  • 120 gr volkoren havermeel

  • 80 gr fijne havermout

  • 1/4 tl zout

  • 1 ei

  • 100 gr Vioblock (Vegan boter) of ongezouten roomboter, koud uit de koelkast

  • Sap en zeste van een 1/4 biologische citroen

  • Amandelschaafsel om te garneren


Benodigdheden

  • Oven

  • Bakplaat

  • Bakpapier

  • Optioneel: deegroller

  • Optioneel: uitsteekvompjes


Bereiding


  1. Meng alle andere droge ingrediƫnten in een mengkom: lichte basterdsuiker, havermeel, havermout, vanillesuiker, zout, en optionele toevoegingen.


  2. Scheid het eigeel van het eiwit en voeg enkel het eigeel toe in de mengkom. Bewaar het eiwit voor later.


  3. Voeg de rest van de natte ingredienten toe; boter en appelmoes. Prak de boter met een vork door het deeg heen.


  4. Kneed alles kort tot alle ingrediƫnten goed gemengd zijn tot een deeg.

    1. Wil je vormpjes uitsteken? Rol het deeg dan met een deegroller uit op een vel bakpapier. Leg het minimaal 10 minuten in de vriezer om weer koud te laten worden. Daarna kun je er gemakkelijkers koekjes uit steken.

    2. Wil je rondje koekjes? Rol het deeg tot een dikke worst en leg het op een bakpapier in de koelkast of vriezer. Daarna kun je er gemakkelijker plakjes van snijden.


  5. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de koekjes op bakpapier op een bakplaat. Smeer de koekjes in met het eiwit dat je apart hebt gezet. Strooi amandelschaafsel over de koekjes.


  6. Bak de koekjes in 15-17 minuten goudbruin.


  7. Laat ze helemaal afkoelen buiten de oven.







Tips


  • Let op hoe dik je de koekjes maakt: Hoe dunner de koekjes, hoe knapperiger en ze gaan makkelijker kapot. Hoe dikker de koekjes, hoe langer het duurt voor ze gaar zijn. Hoe dikker, hoe chewier en minder knapperig (maar wel lekker!).


  • Bewaar het goed: Bewaar de koekjes luchtdicht, dan blijven ze 3 weken lekker.


  • Experimenteer met smaken: Gebruik andere smaakmakers zoals kaneel, cacao, chocolate-chips, pumpkin spice. Of ook lekker: doop de koekjes na het bakken in gesmolten chocolade en leg ze daarna op bakpapier om af te koelen.


  • Vries het in: Je kan het deeg ook rauw invriezen en later afbakken. Rol het deeg dan in de vorm van een worst en pak het met vershoudfolie goed luchtdicht in. In bevroren staat kun je eenvoudig plakjes snijden en afbakken. Zo heb je in een mum van tijd altijd verse koekjes in huis!

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Opmerkingen


Bedankt voor je inschrijving!

  • Instagram

© 2025. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

bottom of page