top of page

Haverkoeken

Met een peuter in huis heb ik het koekjes bakken ontdekt. Ik ben er nog niet in thuis, dus ik heb online recepten doorgespit om inspiratie op te doen. Zoals ik dan ook weer ben, wil ik niet beginnen met de meest basic koekjes zoals zandkoekjes, maar dit recept is ook prima uit te voeren samen met een peuter. De havermout moet wel in de keukenmachine worden gemalen en een ei moet worden gescheiden omdat je alleen het eigeel nodig hebt. Als je alles klaarzet, is het voor je peuter/kleuter enkel samengooien in een kom en kort mengen/kneden en uitrollen. Met leuke uitsteekvormpje heeft je kind zo een uurtje plezier met koekjes bakken!


Dit recept is gebaseerd op havermout, maar bevat wel ook bloem voor de structuur. Omdat het nu de tijd van het jaar is, hebben we er pompkin spice doorheen gedaan, heel lekker! Ik kan mij voorstellen dat het ook lekker is om er cacao en/of chocoladestukjes doorheen te doen, of kaneel en krentjes.



Recept


Voor ongeveer 15 koekjes


Ingrediënten
  • 150 gram ongezouten roomboter

  • 115 gram lichtbruine basterdsuiker

  • 180 gram bloem

  • 105 gram havermout

  • 1 eidooier (bewaar het eiwit)

  • snuf zout

  • Eventueel 2 tl pumpkin spice, of experimenteer met andere specerijen of cacao

  • Eventueel amandelschaafsel of droge havervlokken voor op de koekjes.

Benodigdheden
  • Keukenmachine

  • Oven

  • Bakplaat

  • Bakpapier

  • Eventueel deegroller

  • Eventueel uitsteekvompjes


Bereiding
  1. Maal in een keukenmachine de havermout fijn en voeg dit met alle andere droge ingrediënten toe in een mengkom.

  2. Scheid het ei en voeg enkel het eigeel toe in de kom. Bewaar het eiwit eventueel voor als je iets op de koekjes wilt 'plakken', zoals amandelschaafsel.

  3. Meng / kneed het tot een deeg en rol het met een deegroller uit om er koekjes uit te steken. Als je er geen vormpjes van wilt maken, kun je het ook tot een soort worst uitrollen en er plakjes van snijden. Of balletjes draaien en vervolgens plat drukken. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.

  4. Verwarm de oven voor op 180 graden en bak ze in 15-20 min krokant. Laat ze minimaal 15 min afkoelen.

In een luchtdichte koektrommel blijven ze een week lekker.. als ze dan nog niet opgegeten zijn.


 

Comments


Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page