top of page

Christmas jam cookies

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2021


Ik weet dat ik niet de enige ben wanneer ik zeg dat december voorbij is gevlogen, sneller dan de kerstman op z'n slee op kerstavond. Om in de kerstsfeer te komen heb ik op kerstavond deze kerstkoekjes gemaakt. Genoeg voor de hele familie of om van te genieten tot oud en nieuw.


Als je droomt van een witte kerst dan kun je dit jaar ook maar weer blijven slapen. Het is vies, grijs en regenachtig buiten. Nog meer redenen om lekker binnen te blijven en niets is fijner om dan in de warme keuken koekjes te bakken met muziek aan. Met de uitsteekvormjes ben je ook lekker aan het 'freubelen', dus even snel kneden en hop in de oven is het niet.


De koekjes zijn lekker bros en voornamelijk zoet van de jam.
RECEPT


Benodigde tijd

1 uur voorbereiden

4 x 15 min bakken

20 min jam smeren


Ingrediënten

Voor ongeveer 30 koekjes

 • 385 gr bloem

 • 145 gr kristalsuiker

 • 250 gr roomboter

 • 2 el water

 • 0,5 tl zout

 • 1 tl vanille extract

 • aardbeien/kersen jam

 • poedersuiker


Bereiding

 1. Laat de boter zacht worden door het op kamer temperatuur te laten komen of door het kort in de magnetron te doen. Ongeveer 30 seconden op 600 Watt, het mag niet smelten.

 2. Meng met een mixer met brooddeeghaken de boter, suiker en vanille tot het goed gemengd is.

 3. Voeg dan de bloem en het water en zout toe en meng het op lage snelheid tot het deeg samenkomt tot één massa.

 4. Dump het deeg op het aanrecht (zorg dus dat die goed schoon is!) en rol het deeg uit tot een ronde schijf met een deegroller. Het hoeft nog niet dun uitgerold te worden, het mag nog een dikke schijf zijn. Rol de schijf in met plastic folie en leg het voor 30 minuten in de koelkast.

 5. Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius.

 6. Verdeel het deeg in vier stukken. Laat drie delen in de koelkast en rol één deel uit op een vel bakpapier tot 0,5 cm dikte. Snijd er koekjes uit met een uitsteekvorm en gebruik een kleinere uitsteenvorm bij de helft van de koekjes om een gat in het midden te maken. Haal het overtollige deeg weg en houd dat apart om weer opnieuw koekjes te maken in een volgende batch.

 7. Leg het bakpapier met de koekjes op een bakplaat en bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de oven of tot de randen een beetje bruin beginnen te worden. Schuif het bakpapier met afgebakken koekjes op tafel en laat het afkoelen terwijl je verder gaat met een volgende batch koekjes.

 8. Wanneer je van alle vier de delen deeg koekjes hebt gemaakt en ze helemaal zijn afgekoeld, dan kun je ze afmaken. Bestrooi de koekjes met een gat met poedersuiker en smeer de hele koekjes in met jam. Sandwich de koekjes samen.

 9. Bewaar de koekjes in een luchtdichte koektrommel of serveer ze direct.
 

Comments


Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page