top of page

Raspberry & Chocolate trifle

De behoefte aan gezelligheid is groot, na zo'n sociaal afstandelijk jaar 2020. Zo is al gebleken dat men dit jaar vroeg de kerstversiering heeft opgehangen en de sinterklaascadeautjes lagen bij velen onder de kerstboom dit jaar!


Kerst vieren we in Nederland twee dagen met vaak twee uitgebreide kerstdiners, of zelfs drie als je kerstavond ook meerekent! Nu met de coronamaatrdegelen waarbij we maar drie gasten mogen uitnodigen, zal het eetfestijn misschien wel nóg vaker zijn zodat we in ieder geval kerst met alle geliefden kunnen vieren.


De voorpret van kerst is voor mij altijd het bedenken wat ik ga maken. Bij mijn schoonouders is dat tot nu toe altijd het toetje geweest. Bij mijn eigen ouders wisselt dat per jaar. Dit jaar zou ik het hele diner verzorgen, bij ons thuis, tutti la familia bij elkaar! Er kwamen alleen twee dingen tussen; Covid-19, een een baby die due is op 21-12! Onze plannen voor kerst zijn daarom allemaal onder voorbehoud, maar het kerstdiner zal ik dit jaar in ieder geval niet verzorgen...


Wel heb ik nog een lekker dessert recept om hier te delen, die zeer geschikt is voor het kerstdiner! Een trifle met frambozen-chocolademousse, browniestukjes, slagroom, knapperige stukjes chocolade en vers fruit. Ik heb dit twee jaar geleden gemaakt met een stel (inmiddels oud-)collega's, waarmee we een kookclubje vormden.


Je kan het jezelf hierbij makkelijk maken, maar uiteraard ook moeilijk. Koop alle ingrediënten in de supermarkt, of maak zelf de brownie, chocolademousse en slagroom...

Recept


Dit recept is voor 8 personen


Benodigde tijd

45 min koken

40 min in de oven

minimaal 3 uur in de koelkast


Ingrediënten


Voor de mousse:

  • 125 gr diepvries frambozen

  • 100 gr pure chocolade, minimaal 70% cacao

  • 25 gr roomboter

  • 90 gr suiker

  • 25 ml water

  • 2 eiwitten

  • 200 ml room

Voor de brownie:

  • 100 gr pure chocolade, minimaal 70% cacao

  • 125 gr boter, in blokjes gesneden

  • 155 gr bruine basterd suiker

  • 2 Eieren

  • 18 gr cacao, gezeefd

  • 90 gr all-purpose flour, gezeefd

  • 0,5 tl bakpoeder

Voor de slagroom:

  • 250 ml slagroom

  • 30 gr suiker

  • 1 zakje slagroomversteviger (optioneel)

Voor de garnituur:

  • Versie frambozen en bramen

  • Een stuk witte chocolade, of puur.

Bereiding


Frambozen-chocolademousse:

  1. Mix de slagroom licht op met een (electische mixer of een garde) in een vetvrije kom. De slagroom moet yoghurtdikte zijn en niet helemaal stijf. Zet het daarna in de koelkast.

  2. Maak suikersiroop van ongeveer 150 gr suiker in een pan met 50 ml water op middelhoog vuur.

  3. Doe ondertussen vier eiwitten in een vetvrije kom en begin het te mixen. Voeg tijdens het mixen langzaam de rest van de suiker bij de eiwitten. Wanneer de suiker pruttelt in de pan, kun je dit van een hoogte ook bij de eiwitten er langzaam bij gieten terwijl je nog steeds aan het mixen bent. Zodra de eiwitten luchtig en stevig zijn dan kun je stoppen met mixen.

  4. Doe de diepvries frambozen in een sauspan tezamen met de chocolade. Wanneer alle chocolade is gesmolten, haal het pannetje van het vuur en roer de boter erdoorheen.

  5. Doe een beetje van het eiwit bij het chocolade mengsel en roer het voorzichtig door zonder teveel luchtigheid kwijt te raken (familiemaken).

  6. Doe dit beetje mengsel bij de rest van de eiwitten en meng alles goed door. Voorzichtig, niet teveel lucht eruit slaan! :-)

  7. Meng tot slot ook de licht opgeslagen slagroom door de mousse.

  8. Laat de mousse minimaal 3 uur in de koelkast opstijven.

Brownie:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.

  2. Doe de boter en chocolade in een sauspan op een laag vuurtje en roer het door tot het helemaal gesmolten is. Geef het een beetje de kans om af te koelen.

  3. Doe de suiker, eieren, bloem en bakpoeder in een kom. Giet hierbij het chocolademengsel en mix het tot het helemaal gemengd is.

  4. Bedek een tray met bakpapier en giet het browniemengsel over de bodem. Waarschijnlijk heb je iets te veel mengsel, dus doe het in delen tot je ongeveer 2 cm deeg hebt. Dit kun je makkelijk controleren door er een satéprikker in te steken.

  5. Bak de brownie ongeveer 40 minuten of tot een ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat de brownie afkoelen.

Slagroom:

  1. Zorg dat de kom en de garde(s) goed vetvrij zijn, en zorg dat de slagroom, de kom en de garde(s) goed koud zijn. Anders krijg je de slagroom niet goed opgeklopt.

  2. Doe de slagroom, suiker en eventueel de slagroomversteviger in de kom en klop deze op. Als je met een elektrische mixer klopt is het belangrijk om rustig aan te beginnen: hoe hoger je de mixer gelijk al zet, hoe minder luchtig de slagroom zal worden. Klop door tot de slagroom stijf is en pieken rechtop blijven staan als je de garde eruit haalt. Stop op tijd; als je te lang doorklopt dan wordt het boter.

Samenvoegen in een glas:

  1. Hak de witte of pure chocolade in kleine stukjes, zodat ze wat bite geven in het gerecht.

  2. Was je verse fruit en droog ze af.

  3. Breek of snijd de brownie in stukken.

  4. Pak 8 mooie glazen, zoals wijnglazen, en bouw je trifle in lagen op met stukjes brownie, eetlepels mousse, vers fruit, kleine eetlepels slagroom en de stukjes chocolade.

  5. Bewaar de trifles in de koelkast tot het tijd is voor het toetje, of serveer direct.


 

Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page