top of page

Stoofperen

Bijgewerkt op: 20 jan. 2022

Stoofperen zijn nu in het seizoen en ik heb deze maanden vaak een batch in de koelkast staan om zo tussendoor te snoepen, of te eten als bijgerecht bij het diner of als toetje met wat yoghurt of ijs.

Ik heb meerdere manieren geprobeerd om stoofperen te maken. Ik heb ze bijvoorbeeld gestoofd in mijn snelkookpan, met een klein laagje sap. Maar dan worden ze veel te zacht en vallen ze zo uit elkaar. Bovendien krijgen ze niet die mooie rode kleur van het sap. Ook heb ik ze in een dikke stoofpan in een klein laagje sap laten stoven (want ja, ze worden stoofperen genoemd), maar ook dan krijgen ze niet die mooie rode kleur. Bovendien blijven ze dan nog te rauw/hard. De beste manier is echt om ze rechtop in het sap te koken, met het sap kort onder het steeltje zodat het vruchtvlees bij het steeltje nog stevig blijft en het steeltje er niet afvalt als je de peer aan het steeltje oppakt.

Ook heb ik verschillende soorten sap geprobeerd. Bessensap, druivensap, rode wijn aangelengd met water, enkel water. Alles is in principe mogelijk en lekker, alleen zou je bij de ene prima het zonder toegevoegd kristal suiker kunnen koken, omdat bijvoorbeeld bessensap zoet genoeg is. Maar als je enkel water gebruikt, dan zou ik wel wat suiker toevoegen.

Dan nog de smaakmakers. Kaneel is wel een onmisbaar ingrediënt. Maar gebruik je kaneelpoeder of kaneelstokjes? Mijn voorkeur heeft kaneelstokjes, omdat poeder op de peren blijft hangen en niet oplost. Het zelfde geldt voor andere smaakmakers zoals steranijs en kruidnagel. Het liefste geen poedervorm.

Ik geef in het recept meerdere opties en omdat ieders smaak en voorkeuren anders zijn, het is aan jou om ook gewoon uit te proberen!Recept


Benodigde tijd

10 minuten voorbereiding

1 uur koken


Ingrediënten

 • 10 stoofperen, ik heb Gieser Wildeman gebruikt maar je hebt ook andere rassen

 • 1 liter bessensap of wijn, aangevuld met water, of enkel water

 • 4 kaneelstokjes

 • 4 steranijs

 • 6 kruidnagels

 • eventueel 50 gram suiker

Benodigdheden

Pan met deksel, zo groot dat de peren rechtop kunnen staan en niet omvallen.


Bereiding

 1. Schil de peren en laat de steeltjes eraan zitten.

 2. Zet ze rechtop in een pan waarin ze goed passen zonder om te vallen.

 3. Voeg de ingrediënten toe en giet er zoveel water bij dat de peren net onder staan.

 4. Breng aan de kook en leg dan het deksel op de pan. Zet het vuur dan laag, zodat de peren langzaam kunnen garen.

 5. Stoof de peren op een lage stand in circa 1 uur zacht en rood.

 6. Laat de peertjes afkoelen in het stoofvocht.


Comments


Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page