top of page

Medovic (Russische honingtaart)

Een aantal jaar geleden vormde ik met vier collega's een kookclubje, om van elkaar te leren en nieuwe gerechten te ontdekken. Een van de collega's kwam uit Rusland en haar lievelingstaart was deze honingtaart.


De taart wordt opgebouwd door het stapelen van los afgebakken lagen deeg, met ertussen en omheen een crème van slagroom en zure room. Door de laagjes doet het me sterk denken aan een Indische spekkoek, maar zo smaakt hij (natuurlijk) niet!







 


Recept


Ingrediënten
  • 3 eieren

  • 150gr lichte basterdsuiker

  • 100gr boter, gesmolten

  • 150gr honing

  • 600gr bloem

  • 200gr slagroom

  • 1tl vanille extract

  • 150gr poedersuiker

  • 400gr sour cream

Benodigdheden
  • (hand)mixer

  • Beslagkom

  • Oven

  • Bakpapier

  • Siliconen spatel

  • Deegroller, (of wijnfles als je geen deegroller hebt)

  • Grote ronde taartvorm


Bereiding
  1. Mix 3 eieren met de basterdsuiker ongeveer 10 minuten in een beslagkom.

  2. Voeg de gesmolten boter en 120 gr honing toe en roer door het eimengsel.

  3. Roer de bloem beetje voor beetje door het mengsel en daarna de baking soda. Er ontstaat een deeg.

  4. Kneed het deeg kort op een met bloem bestoven werkblad tot een egaal geheel. Niet te lang kneden want dan ontstaan er gluten.

  5. Maak een rol van het deeg en verdeel het in 8 gelijke stukken.

  6. Rol van elk stukje met je handen een bal en leg het op bakpapier. Rol het uit met een deegroller tot een dunne cirkel. Snijd er een perfecte cirkel van met een grote ronde vorm en bewaar de left-overs. Prik met een vork gaatjes.

  7. Bak de cirkel in de oven op 175 graden in ongeveer 5 minuten tot goudbruin. Haal het daarna uit de oven en leg apart om af te koelen.

  8. Herhaal stap 6 en stap 7 tot elk stukje deeg is afgebakken.

  9. Bak tot slot de left-overs ook goudbruin op bakpapier. Maak er crumble van in een keukenmachine of met een hakmes.

  10. Maak dan de cream: mix de slagroom, vanille extract, de rest van de honing en poedersuiker tot stijve pieken. Roer er daarna 400gr sour cream doorheen tot een gladde massa.

  11. Stapel de lagen op elkaar met ertussen dikke laagjes cream. Smeer over de bovenkant en zijkanten ook cream en bedek de zijkanten met de crumble.

  12. Zet de taart minimaal 4 uur in de koelkast.


 

Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page