Je vindt het gerecht ook wel onder de naam: Sambal Goreng Telor. Telor betekent ei. In dit recept staat beschreven hoe je zelf heel gemakkelijk een 'sambal goreng' boemboe maakt. Een 'sambal goreng' boemboe kun je voor heel veel gerechten gebruiken; met boontjes, tahu, tempé en dus ook met ei. En al deze gerechten zijn lekker om te maken bij een rijsttafel met nasi kuning!
RECEPT
8 personen
Benodigde tijd
30 min. koken.
Ingrediënten
Sambal Goreng boemboe:
6 sjalotten, gesnipperd
5 knoflook, fijngesneden
1 halve tl trassi
1 tl gula djawa, of gewone suiker
3 rode lomboks
Sambal goreng telor:
8 eieren
1 halve tl zout
3 salam blaadjes
3 cm laos,
150 ml santen (dikke kokosmelk)
olijfolie om in te bakken
Benodigdheden
Vijzel (tjobek) met stamper (ulekan), of keukenmachine
koekenpan of hapjespan
Schaal om in de serveren
Bereiding
Kook de eieren in 10 minuten hard.
Wrijf in een tjobek de ingrediënten voor de boemboe tot een pasta (boemboe) door met de ulekan ronde wrijf bewegingen te maken. Echt rond wrijven, niet stampen. Als je geen vijzel hebt, kun je ook een keukenmachine gebruiken.
Fruit de boemboe in een koekenpan of hapjespan in een beetje olijfolie.
Voeg dan de salam, laos, zout en de santen toe. Meng alles goed door elkaar.
Leg de gepelde gekookte eieren in de saus en laat het 10 minuutjes zachtjes pruttelen. Proef of de saus op smaak is en voeg als gewenst nog een beetje zout toe.
Serveer de eieren gehalveerd op een schaal met de saus eroverheen.
תגובות