top of page

Indische frikadel pan

Bijgewerkt op: 21 dec. 2020

Frikandel pan is de Indische versie van gehaktbrood. Wat maakt het Indisch? De ketjap en kruiden. Je eet het met gekookte witte rijst of nasi kuning en een Indisch groenten gerecht zoals sambal goreng boontjes of ore are.


RECEPT


Dit recept is voor 5-6 personen


Benodigde tijd

15 min. voorbereiding

45 min. in de oven


Ingrediënten

  • 750 gr rundergehakt (mag ook half-om-half gehakt zijn, is was smeuïger)

  • 4 sneetjes brood (wit of bruin, wat je in huis hebt)

  • 3 grote tenen knoflook

  • 2 middelgrote uien

  • 1 glas volle melk (mag ook halfvolle melk zijn)

  • Flinke scheut vloeibare boter

  • 3 grote eieren (L)

  • 2 tl ketoembar

  • 1 tl djinten

  • 2 tl nootmuskaat

  • 1 tl kruidnagel

  • 1 tl peper

  • 3 el zoete ketjap (manis)

  • 3 tomaten

  • 1 bol Saksische leverworst

  • 1 a 1,5 vleesbouillonblok

  • een beetje paneermeel

  • enkele blokjes boter

Benodigdheden

  • Oven

  • Ovenschaal

  • Keukenmachine


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Verkruimel het brood in een keukenmachine, haal het eruit en en zet even apart.

  3. Maal de uien en knoflook eveneens fijn in de keukenmachine, haal het eruit en zet even apart.

  4. Verkruimel de bouillonblokje in het glas melk en los het er een beetje in op.

  5. Doe het verkruimelde brood in een kom en doe het glas melk erbij. Wanneer het brood en de melk goed gemengd zijn, voeg de ketjap manis, een flinke scheut vloeibare boter de Saksische leverworst en alle kruiden (peper, kruidnagel, nootmuskaat, ketoembar en djinten) toe. Meng alles goed door elkaar.

  6. Daarna voeg je het gehakt, de fijngesneden uien en knoflook toe. Kneed alles weer goed door elkaar tot een mooie massa.

  7. Snijd de tomaten in 0,5 cm plakken gesneden

  8. Vet een ovenschaal in met boter en bestrooi deze met paneelmeel om het plakken aan de schaal te voorkomen.

  9. Verdeel de helft van het gehakt gelijkmatig over de schaal en leg er de plakjes tomaten op. Verdeel dan de rest van het gehakt over de tomaten zodat het overal ongeveer 6 cm hoog is. Leg als laatste enkele blokjes boter op het gehakt.

  10. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak het ongeveer 45 minuten.

  11. Wanneer de frikandel pan gaar is en je het uit de oven haalt, kun je er eventueel nog mengsel van melk en ketjap overheen gieten.

  12. Snijd het in plakken van ongeveer 2 cm.

 

Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page