Plantaardig recept voor Bananenbrood
- Yve
- 13 sep 2019
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 2 dagen geleden
Voor een weekendje weg naar de Ardennen heb ik deze variant van een bananenbrood gemaakt. Het was niet geheel toevallig vegan, aangezien we een vegan in de groep hebben en ik geniet ervan om de uitdaging aan te gaan om iets volledig plantaardigs te bakken! Hoewel ik zelf niet vegan ben en niet vegan eet, houd ik wel van lekker en gezond eten. En lekker (en gezond) was het zeker!
Omdat het plantaardig moet zijn, kun je geen eieren en boter gebruiken. Twee ingrediënten die in een traditionele cake nodig zijn om een smeuïge en luchtige cake te maken! De eieren zorgen voor binding waarin lucht vastgehouden kan worden, en de boter smeert de bloemeiwitten, waardoor gluten zich minder goed kunnen vormen. Te veel gluten maken een cake taai.
In een bananenbrood zitten natuurlijk bananen (wie had dat gedacht), en die zorgen ook voor binding. Ze zijn dus een goede vervanger voor eieren. Echter, bananen maken een cake niet luchtig. Na wat zoekwerk op Google vond ik een handige tip: gebruik baking soda (niet te verwarren met bakpoeder) en azijn. De azijn zorgt ervoor dat de baking soda gaat schuimen, en als je dit door het deeg mengt, rijst het mooi en krijg je een luchtige cake! Geniaal.
Omdat het recept plantaardig is bevat de cake tevens geen lactose.

RECEPT
Dit recept is voor 12 porties
Benodigde tijd
10 min. voorbereiding
40 min. bakken
Ingrediënten
225 g speltmeel of glutenvrij havermeel
40 g kokosrasp
20 g havermout
4 bananen
60 ml amandelmelk, ongezoet
5 el honing
50 ml kokosolie
1 el kaneel of speculaaskruiden
1 tl vanille extract
1 tl bakingsoda
1 tl appelcider- of rijst azijn
Bereiding
Verwarm je oven voor tot 180 graden en bekleed je cakeblik met bakpapier.
Doe 3 bananen, melk, honing, kokosolie en het vanille-extract in je blender en mix tot je een dikke saus hebt.
Mix het speltmeel, de kokosrasp, havermout, het bakpoeder en de kaneel in je blender door je dikke saus.
Schep de baking soda op het deeg op een hoopje en sprenkel daaroverheen de appelciderazijn. Dit zal gaan bubbelen! Zorg dat alle baking soda is besprenkeld. Roer daarna alles door het deeg.
Snijd je overgebleven banaan in de lengte doormidden, schep het deeg in je bakblik en drapeer je twee banaan-helften over het deeg. Druk ze een beetje naar beneden.
Zet het brood in het midden van je oven en bak het in ongeveer 40-50 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van je oven). Doe de sateprikker test na 40 min. om te controleren of hij gaar is. Komt de sateprikker niet schoon uit het brood, zet dan de temperatuur lager (165 °C) en bak nog 5-10 minuten extra.
Laat het brood helemaal afkoelen en snijd dan in dikke plakken.

Tips
Bewaar de plakken luchtdicht 2 dagen in de koelkast of 6 maanden in de vriezer.
Speltmeel bevat minder gluten waardoor de cake niet snel taai wordt. Je kunt het ook gemakkelijk vervangen voor een glutenvrij alternatief zoals havermeel.
Opmerkingen