top of page

Bananenbrood (plant-based)

Bijgewerkt op: 11 dec. 2020

Voor een weekendje weg naar de Ardennen heb deze versie van een bananenbrood gemaakt. Niet geheel toevallig vegan, want we hadden een flexi-vegan in de groep en ik vind het leuk om de uitdaging aan te gaan om iets geheel plant-based te bakken! Ik ben niet vegan, ik eet niet vegan, maar ik houd wel van lekker en gezond eten. En lekker (en gezond) dat 'ie was!


Omdat het plant-based moet zijn kun je geen eieren en boter gebruiken. Twee ingrediënten die in een normale cake nodig zijn om een smeuige luchtige cake te maken! De eieren zorgen voor binding waarbinnen lucht gevangen kan worden en de boter smeert de bloemeiwitten waardoor gluten zich minder goed kunnen vormen. Teveel gluten maken een cake taai.


Nu gaan er in een bananenbrood bananen (je zou het niet verwachten), en die zorgen ook voor binding. Een goede 'vervanger' voor eieren dus. Maar luchtigheid geven bananen niet aan een cake. Na wat google-werk kwam ik op een tip: gebruik baking soda (geen bakpoeder) en azijn. De azijn laat de baking soda schuimen en als je dat door het deeg werkt, dan gaat het mooi rijzen en krijg je een luchtige cake! Geniaal. Daarnaast heb ik smeltmeel gebruikt omdat dit minder gluten bevat. Geen taaie cake dus.


En vinden jullie het geen plaatje?


p.s. de azijn proef je niet terug.


RECEPT


Dit recept is voor 12 porties


Benodigde tijd

10 min. voorbereiding

40 min. bakken


Ingrediënten


Bereiding

  1. Verwarm je oven voor tot 180 graden en bekleed je cakeblik met bakpapier.

  2. Doe 3 bananen, melk, honing, kokosolie en het vanille-extract in je blender en mix tot je een dikke saus hebt.

  3. Mix het speltmeel, de kokosrasp, havermout, het bakpoeder en de kaneel in je blender door je dikke saus.

  4. Schep de baking soda op het deeg op een hoopje en sprenkel daaroverheen de appelciderazijn. Dit zal gaan bubbelen! Zorg dat alle baking soda is besprenkeld. Roer daarna alles door het deeg.

  5. Snijd je overgebleven banaan in de lengte doormidden, schep het deeg in je bakblik en drapeer je twee banaan-helften over het deeg. Druk ze een beetje naar beneden.

  6. Zet het brood in het midden van je oven en bak het in ongeveer 40-50 minuten gaar (afhankelijk van de grootte van je oven). Doe de sateprikker test na 40 min. om te controleren of hij gaar is. Komt de sateprikker niet schoon uit het brood, zet dan de temperatuur lager (165 °C) en bak nog 5-10 minuten extra.

  7. Laat het brood helemaal afkoelen en snijd dan in grote plakken.

 

Comments


Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page