top of page

Het geheim voor malse kipfilet chunks

Bijgewerkt op: 21 dec. 2020

Velveting. Het is een Chinese methode om o.a. kipfilet super mals te houden tijdens het koken. Door de velvet coating blijven de vezels van het vlees in takt en voorkomt het dat het droog wordt. Nadat het heeft gemarineerd, worden de kipfilet chucks door heten olie of kokend water gehaald. Voor dit recept haal ik het door heet water, om het aantal calorieën te beperken.


Kipfilet is een mager stukje vlees, waardoor het snel droog en taai wordt wanneer je het gaar maakt. Het marineren in olie (en lekkere kruiden) helpt vaak al een hoop, maar ik houd mijn kippetje graag mager.


Vanaf nu hoef je nooit meer vieze kipfilet te eten.


Gebruik de kipfilet chuncks door een (lunch)salade, op een wrap, door de nasi goreng, Indiase curry, ... noem het maar op. Je kan het voor zoveel verschillende gerechten gebruiken!


Je kan in plaats van stap 5 (zie recept hieronder) ook de kip door een (Chinees)wokgerecht verwerken. Door de woksaus maak het toch niet uit dat de kippetjes bleek zijn!


Ze zijn ook geschikt om in te vriezen. Maak bijvoorbeeld 1 kilo en vries een deel in. Verpak ze dan wel per portie om te voorkomen dat je alles helemaal moet ontdooien en maar een deel ervan nodig hebt.

RECEPT


Dit recept is voor 2 porties.


Benodigde tijd

5 min. voorbereiding

20 min. marineren

5 min. koken


Ingrediënten

  • 250 gr kipfilet

  • 4 tl baking soda (bi-carb)

  • 0,5 el olijfolie


Bereiding

  1. Snijd de kip in hapklare stukken.

  2. Leg de stukken in een kom en meng de baking soda goed met de kip zodat de kip gelijkmatig gecoat is. Laat dit ongeveer 20 min. staan.

  3. Breng een pan met water aan de kook en haal met een spatel de stukjes kip door het kokende water. Laat ze ongeveer 30 seconden (of korter als je echt kleine stukjes hebt gesneden) in het water en leg ze dan op een bord met keukenpapier.

  4. Dep alle stukjes kip droog met keukenpapier. De kippjes zijn nu wit en bleek van kleur.

  5. Zet een koekenpan met 0,5 el olijfolie op het vuur en roerbak de kippetjes tot een een appetijtelijk kleurtje krijgen.


Je kan in plaats van stap 5 ook de kip door een (Chinees)roerbakgerecht verwerken.

 

Comments


Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page