Indische Lemper
- Yve

- 24 okt 2024
- 3 minuten om te lezen
De perfecte snack voor tussendoor op een luie middag. Vroeger woonden mijn opa en oma aan de Zwelostraat in Den Haag. Als we op visite waren kreeg ik van mijn opa een muntje, ik vermoed 2,5 gulden, om een eindje verderop bij Toko Dewi aan de Leyweg wat lekkers te halen. Vaak haalde ik dan òf risolles òf lemper (spreek uit als 'lumper').
Wat is Lemper?
Indische lemper is meer dan alleen een snack; het is een stukje cultuur dat zijn oorsprong heeft in de Indonesische keuken. Lemper is een traditioneel Indonesisch gerecht bestaande uit kleefrijst met een hartige vulling, vaak kip of rundvlees. Persoonlijk vind ik de kipvulling het lekkerst.


Recept Lemper
Voor ongeveer 18 lemper
Ingrediënten
Voor de rijst:
600 gram kleefrijst
1 theelepel zout
2 pandan bladeren
Voor de vulling:
2 kipfilet
400 ml kokosmelk
50 gedroogde geraspte kokos
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 kleine ui, fijn gesnipperd
1 duimlengte verse gemberwortel, schoongemaakt en fijngeraspt
1 theelepel kunjitpoeder
Scheutje neutrale olie
Peper en zout naar smaak
Benodigdheden
Hapjespan of gietijzerenpan met deksel
Vershoudfolie
Sushimat
Bereiding
Voorbereiding van de rijst
Kleefrijst weken: Begin met het weken van de kleefrijst in water. Laat de rijst minimaal 4 uur of bij voorkeur een hele nacht weken. Dit helpt om de textuur van de rijst tijdens het koken te optimaliseren.
Koken van de rijst: Giet de geweekte rijst af en stoom deze in een stoommandje of rijstkoker. Voeg zout en pandan bladeren toe voor extra smaak. Stoom de rijst gedurende ongeveer 30 minuten, of tot deze volledig gaar is. De kleefrijst moet plakkerig aanvoelen, wat essentieel is voor het samenstellen van de lemper.
Bereiding van de vulling
Neem de pan en verwarm een scheutje neutrale olie op gematigd vuur. Fruit de knoflook, ui en kunjit.
Voeg de kokosmelk, geraspte kokos, gember, peper en zout toe en roer goed om.
Leg voorzichtig de kipfilets in de pan en kook de kip gaar met de deksel op de pan. Voeg eventueel wat water toe zodat de kip goed in vocht ligt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
Haal de kip uit de pan en leg ze op een diep bord. Gebruik twee vorken om de kip los te trekken (pulled chicken) en snijd de kip ook om kleine stukjes.
Leg de pulled chicken weer terug in de pan met saus, en laat nog een paar minuutjes sudderen.
Samenstellen van de lemper
Vulling in de rijst rollen: .
Neem de sushimat en leg een stuk vershoudfolie erop.
Leg een flinke opscheplepel rijst in het midden en maak het plat zoals op de foto.
Leg een strook vulling in het midden van de rijst.
Pak de sushimat op en breng de uiteinden naar elkaar toe zodat de rijst over de vulling heen wordt gerold en beweeg de mat alsof je doabolo ermee speelt. Je krijgt dan een rolletje in de vorm van een sigaar.
Leg de mat met de rol weer neer op je werkbank en rol de verfhoudfolie over de rijstrol heen en maak het dicht zoals op de foto.
Serveren van de lemper
Warm zijn ze het lekkerst. Piep ze eventjes op in de magnetron, of stoom ze warm in een stoommandje op het vuur. Serveer ze als rolletje in de folie.
De lemper eten we zo uit het vuistje. Maak aan één kant de folie los en draai aan de folie aan de andere kant zodat de leper aan de open zijde eruit wordt geduwd.
Je kan de lemper ook lekker dopen in zoete chilisaus.

Tip
Bewaren van de lemper: Na het rollen in vershoudfolie kun je ze direct invriezen. Wanneer je zin hebt in een snack, piep je 'm direct uit de vriezer op in de magnetron op 1000W 1,5 minuut.
Het rollen van de lemper is een leuke bezigheid om met je kind(eren) te doen!




Opmerkingen