top of page

Roti kukus

Gestoomde Indische cake zonder boter of olie. Je spreekt het uit als 'rottie koe-koes'. Lekker voor tussendoor bij de thee en wij besmeren het met boter. Mijn tantes zijn hier koninginnen in; zij maken altijd hele mooie hoge roti kukus! Ik heb geen hoge inzetpan kunnen vinden, waardoor mijn cake altijd een beetje laag blijft.. hij heeft geen ruimte om omhoog te rijzen!


Ik heb verschillende recepten geprobeerd en het is vaak mislukt. Dan rijst hij niet mooi waardoor het aan de onderkant een dikke vaste massa wordt. Ook hierbij geldt; oefening en experimenteren baart kunst! Deze versie het winnende recept want hij is sindsdien niet meer mislukt.


De basiscake is blank van kleur. In dit recept heb ik basterdsuiker toegevoegd, waardoor het lichtbruin wordt, maar als je alleen kristalsuiker gebruikt dan is de cake wit. Je kan er ook verschillende soorten marmercakes van maken. Je vindt ze vaak in varianten met cacao- of pandansmaak. Hiervoor voeg je aan een deel van het basisbeslag een eetlepel pandan extract toe of een eetlepel cacaopoeder. Op het moment dat je het basisbeslag in de pan hebt, dan kan je het gekleurde beslag toevoegen en met een prikker of een mes het beslag voorzichtig er doorheen roeren tot je mooie gemarmerde strepen hebt.





 


RECEPT


Benodigde tijd: 25 minuten bereiding, 40 minuten stomen


Ingrediënten

  • 3 eieren

  • 200 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd

  • 100 gr kristalsuiker

  • 50 gr witte basterd suiker

  • 1 zakje vanille suiker

  • mespunt zout

  • 50ml sprite of 7up, of spa rood of bier (op kamertemperatuur, en als het maar koolzuur heeft)

  • 1 tl pandan extract of 1 el cacaopoeder (optioneel)


Benodigdheden

  • Pan met stoominzet en deksel. De stoominzet moet voldoende hoog zijn om de cake te laten rijzen.

  • Twee theedoeken

  • Beslagkom

  • Siliconen spatel

  • (Hand)mixer

  • Zeef

  • Aparte beslagkom (optioneel)


Bereiding


Ter voorbereiding:

  1. Bind een theedoek om de deksel van de pan, en leg de andere theedoek in de stoominzet en bind de uiteinden aan de handvatten. Zie foto's hieronder. De theedoeken worden gebruikt om de stoom te absorberen waardoor de cake niet nat wordt.

Maak het beslag:

  1. Mix de eieren, zout en al het suiker 15 minuten in een beslagkom.

  2. Spatel voorzichtig beetje bij beetje het gezeelfde zelfrijzendbakmeel door het mengsel tot er geen klontjes meer zijn. We willen zoveel mogelijk lucht behouden.

  3. Giet dan de sprite bij het beslag en roer het er voorzichtig door.

  4. Optionele stap: Giet ongeveer één-derde van het beslag in de aparte kom. Voeg hier de pandan extract óf cacaopoeder aan toe en meng het goed door zodat dit deel beslag helemaal groen of helemaal bruin is.

Dan kunnen we gaan stomen:

  1. Doe genoeg kokend water in de pan, zodat de pan niet droogkookt maar ook weer niet teveel: De stoominzet mag niet geraakt worden wanneer het water kookt. Zet het vuur op vol vermogen aan.

  2. Giet al het beslag in de stoominzet en doe de deksel erop. Zorg dat de deksel goed aansluit. Indien je een deel van het beslag groen of bruin hebt gemaakt, giet dan dat deel bovenop het witte beslag in de stoominzet en roer er met een spatel een paar keer door zodat er marmering ontstaat.

  3. Stoom de cake in ongeveer 40 minuten gaar. Kijk na 20 min of er nog voldoende kokend water in de pan zit, en vul als het nodig is extra kokend water toe. BELANGRIJK: Laat de deksel op de stoominzet en ga niet tussendoor spieken! Als je te vroeg (voordat de cake gaar is) de deksel eraf haalt, dan zakt je cake in.

 





Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page