Soto ajam is één van mijn favoriete Indische gerechten omdat het me een warm gevoel geeft. Niet alleen omdat het een lekkere warme kippensoep is, maar ook omdat het me nostalgische gevoelens geeft. Toen ik ik nog thuis woonde en mijn ouders het in het weekend maakten, dan lag ik lekker op de bank en ik kon ze vanaf daar zien in de keuken. Als ze Indisch koken dan deden ze dat altijd samen, als een team. Eerst samen naar de toko om ingrediënten te kopen, en dan was er (volgens mij) altijd een onafgesproken taakverdeling in de keuken. Ma maakt de bouillon, pa maakt de longtong en snijdt ze in blokjes. Ik weet niet hoe ze dat deden, maar dat groeit zo als je 30 jaar getrouwd bent.
En dan, als het startsein 'tafel dekken!' klinkt, (ik moest altijd tafel dekken en mijn zus afruimen, dat was wél een afgesproken taakverdeling) dan kwam alles op tafel; de pan soep in het midden, en losse kommetje erom heen met daarin selderij, bosui, gebakken uitjes, taugé, blokjes longtong, mihoen en halve eieren. Een feestje op tafel vond ik het.
Hoe scheppen wij Indo's soto op? In een diep bord leggen we eerst wat longtong en mihoen en daar overheen gieten we de soep. Neem vooral ook veel kip en garnalen! Dan als topping de selderij, bosui, gebakken uitjes, ei, en taugé erover. mmmm.
Ohja, en voor de liefhebbers van pittig eten is een theelepel sambal badjak er doorheen ook een aanrader!
RECEPT
Dit recept is voor 3 personen
Benodigde tijd
30 min. voorbereiding
15 min. koken
Ingrediënten
1,5 liter water
1 soto boemboe van Koningsvogels
2 kippenbouillonblokjes
300 gram kipfilet
200 gr garnalen (eventueel)
3 eieren
1 longtong
1 builtje mihoen
1 stengel sereh
3 stengels bosui
6 takjes selderij
gebakken uitjes
Taugé
Bereiding
Leg het zakje lontong in kokend water en kook het rustig gaar in 60 minuten. Laat het afkoelen voordat je het opdient.
Kook de mihoen zoals beschreven op de verpakking. Laat het uitleggen en leg het klaar in een kommetje.
Kook 3 eieren in 10 minuten hard. Laat ze 'schrikken' onder koud stromend water, pel ze en snijd ze door midden. Leg ze klaar in een kommetje.
Kneus de sereh door het op verschillende plekken te breken en leg er een knoop in.
Breng 1,5 L water in een pan aan de kook met de kippenbouillon, sereh en kipfilet in de pan erbij. Kook de kipfilet zachtjes tot het gaar is. Haal de dan kipfilet uit de pan en trek de kipfilet uit elkaar tot kleine stukjes met twee vorken.
Doe de soto boemboe in de pan samen met de kip en eventueel de garnaaltjes, en laat het op een laag vuurtje pruttelen gedurende 5 minuten.
Snijd ondertussen de selderij en bosui fijn en leg het klaar in een kommetje.
Wanneer de longtong is afgekoeld, snijd het in blokken van 1 cm en leg het ook in een kom. Warm het eventueel in de magnetron op voor het opdienen.
Zet de warme soto soep en alle bakjes met ingrediënten op tafel, en opscheppen maar!
Comments