top of page

Rendang van Rundvlees

  • Foto van schrijver: Yve
    Yve
  • 14 nov 2023
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 16 okt

Dit is een zeer bekend en geliefd Indisch gerecht: rendang van rundvlees. Het is een recept waarbij je je afvraagt: "wie heeft dit ooit bedacht?", omdat er veel ingrediënten in gaan en de bereiding erg lang duurt. Waarschijnlijk is het bedacht door iemand uit een tijdperk waarin het leven minder gehaast was. Waarom ik ervoor koos dit te leren maken voor mijn 33e verjaardagsdiner, terwijl er nog acht andere gerechten voor de rijsttafel gemaakt moesten worden, heeft te maken met mijn karakter...


Door de manier van bereiden wordt het vlees erg mals en zacht. Het vlees wordt feitelijk gaar en mals gekookt in een saus van kokosmelk. De kokosmelk heeft veel smaak gekregen van de boemboe, die je vooraf eerst aanfruit in de wok. Het vlees wordt meer dan 4 uur gekookt en regelmatig omgeschept, waardoor de kokosmelk uiteindelijk volledig verdampt en de saus indikt.


Bruine stoofpot met rundvlees in een zwarte pan op een houten tafel. Een lepel ligt bovenop het gerecht. Sfeer is huiselijk en warm.



Recept - Rendang van Rundvlees


Voor ongeveer 16 porties

Benodigde tijd: 15 minuten voorbereiding, 4 uur koken


Ingrediënten

  • 2 kilo mooie riblappen

  • 800 ml kokosmelk

  • 3 stengels sereh

  • 1 pandanblad

  • 4 blaadjes daun djeruk purut

  • 100 gr geraspte kokos

  • 1 steranijs

  • 3 kruidnagels

  • 3 runderbouillonblokjes


Voor de boemboe:

  • 10 kemirinoten

  • 4 el zonnebloemolie

  • 10 sjalotten

  • 6 grote knoflooktenen

  • 8 lomboks (rode peper)

  • 1 tl asem (tamarinde)

  • 4 cm laos

  • 3 tl gemalen djinten

  • 2 tl gemalen koenjit (kurkuma)

  • 6 tl gemalen ketoembar


Benodigdheden

  • Keukenmachine

  • Wok

  • Klein (steel)pannetje

  • Gietijzeren pan met deksel

  • Oven


Bereiding

  1. Verwarm de oven tot 160 graden en rooster de kemirinoten 10 minuten. Haal het daarna uit de oven en leg apart voor de boemboe.


  2. Snijd ondertussen het vlees in grove stukken en leg apart.


  3. Maak de boemboe door de olijfolie, geroosterde kemirinoten, sjalotten, knoflook, lombok, laos, asem, djinten, koenjit en ketoembar in een keukenmachine te malen tot een pasta.


  4. Rooster de geraspte kokos in een droge wok tot het lichtbruin is en haal het daarna uit de pan en leg het apart. Let op, dit gaat heel snel.


  5. Kook in een pannetje een klein beetje kokosmelk en leg daarin de steranijs en kruidnagels. Laat dit 10 minuten zachtjes koken zodat de smaken goed zijn afgegeven aan de kokosmelk. Haal met een lepeltje de steranijs en kruidnagels eruit en gooi weg. Bewaar de kokosmelk.


  6. Fruit de boemboe in de wok. Zodra het gefruit is voeg je de met steranijs en kruidnagels gekookte kokosmelk toe, plus de rest van de kokosmelk.


  7. Kneus de sereh op meerdere plekken en leg er een knoop in. Leg dit in de saus. Doe hetzelfde met het pandanblad.


  8. Verkruimel de bouillonblokjes in de saus en voeg de daun djeruk purut en de geroosterde geraspte kokos toe.


  9. Breng de saus zachtjes aan de kook.


  10. Leg voorzichtig het vlees in de saus en zorg dat alles onder ligt. Laat het 2 uur in de wok zachtjes koken. Roer geregeld om.


  11. Zodra de saus donkerbruin van kleur is geworden en al iets is ingedikt, verplaats je alles naar een gietijzeren pan. Zet de pan met deksel in de oven op 100 graden. Laat het vlees hier nog eens 2 uur verder mals worden. Roer geregeld om. Omdat de saus nu dikker is kan het ook sneller aanbranden aan de rand van de pan.


  12. Zodra de saus helemaal droog is en het vlees zacht en mals is, is het klaar.







Tip


  • Je kan ook een kant en klare boemboe gebruiken. Ik ben fan van het merk Koningsvogel. Voor 2 kilo vlees kun je dan twee pakjes gebruiken. Zelf gebruik ik voor extra smaak aan de kokosmelk wel ook nog 1 buillonblokje, 1 stengel sereh, 1 pandagblad, 2 daun djeruk purut, 100 gram geraspte kokos, 1 steranijs en 3 kruidnagels zoals in bovenstaand recept beschreven.

1 opmerking


ed van der stel
ed van der stel
20 jun 2024

Kan ik het ook halveren voor kleinere porties?

Like

Bedankt voor je inschrijving!

  • Instagram

© 2025. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.

bottom of page