Salade met zelfgemaakte falafel

Zo nu en dan probeer ik ook gerechten zonder vlees te eten en eiwitten uit groenten te halen. Zo kook ik vaak kikkererwten voor door m'n lunchsalade (ik heb zo'n zak met gedroogde kikkererwten, veel goedkoper dan gekookte kikkererwten!), maar dit keer heb ik er wat meer moeite voor gedaan; ik van de kikkererwten falafel gemaakt!


Het is helemaal niet moeilijk, en nog best leuk om te maken. Dus probeer het ook een keer!

En laat de feta weg als je 'm vegan wilt.


 


RECEPT


voor 1 persoon


Benodigde tijd

Voorbereiding voor de falafelballetje: 24 uur


Ingrediënten


Voor de falafelballetjes:

  • 100 gr gedroogde kikkererwten

  • 1 teen knoflook

  • 1 sjalot

  • 1 takje verse peterselie

  • 1 tl komijnpoeder

  • 0,5 tl korianderpoeder

  • peper en zout

  • Eventueel chilivlokken als je ze pittig wilt hebben

  • olijfolie om in te bakken

Voor de salade:

  • Zakje gemengde rucola sla

  • Feta

  • Cherrytomaatjes

  • Geroosterde amandelen

  • Pompoenpitten

  • komkommer

  • olijfolie


Benodigdheden

  • Keukenmachine

  • Keukenpapier


Bereiding


Voorbereiding voor de falafel balletjes:

  1. Laat de kikkererwten 24 uur weken in een grote kom met ruim koud water. Je kan ze ook eerst 3 min koken en laat ze daarna nog een uur in de pan weken met het vuur uit.

  2. Giet de kikkererwten af en dep ze heel goed droog.

  3. Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in een keukenmachine en maal kort door elkaar. Het mengsel moet niet te glad worden, er moeten nog korrels zichtbaar zijn. Zet het mengsel daarna een half uurtje in de koelkast.

  4. Vorm balletjes van het mengsel en druk ze iets plat. Wanneer het mengsel nog te nat is dan kun je een beetje bloem of maizena toevoegen.

  5. Verhit een laagje olijfolie in een koekenpan en bak de falafel mooi goudbruin in ca. 6 minuten. Draai regelmatig om. Laat eventueel uitlekken op keukenpapier.

Serveer de falafelballetjes met de ingrediënten voor de salade.


 


Gerelateerde posts

Alles weergeven

Broccolisoep