Yve's Tips
een etentje stressvrij organiseren
Als je een etentje organiseert vergt dat altijd even voorbereiding en nadenkwerk. Wie komen er allemaal? Zullen ook vegetariërs aanschuiven of heeft er iemand een allergie? Wordt het een thema? Doen we eerst wat borrelhapjes of gaan we gelijk aan het voorgerecht? En wát gaan we dan eten? De één vindt dat leuker dan de ander. Ikzelf vind het heerlijk om met dit soort dingen bezig te zijn. Ruim een week van te voren zit ik over dit soort dingen al na te denken en mijn kookboeken door te bladeren voor inspiratie.
ā
Uit ervaring weet ik dat niet alles geschikt is om voor meer dan zes personen klaar te maken. Ten eerste, omdat je pan of oven niet groot genoeg is. Over het algemeen kunnen de meeste mensen bijvoorbeeld geen acht pizza's tegelijk in hun oven kwijt. Ten tweede, de hoeveelheid die je van een gerecht moet maken om alle borden mee te kunnen vullen vergt chef-kok skills. Bijvoorbeeld voor acht personen biefstukken perfect bakken en per persoon de quison (de garing) naar wens klaarmaken. Dat kán, maar daar maak je het jezelf niet makkelijker mee! Dan kun je beter twee of drie grote stukken vlees zoals een rollade of beenham in de oven doen en daar plakken uit snijden.
ā
ā
Stappen plan
Het organiseren van een etentje kan stress veroorzaken. Ik heb voor mezelf een stappenplan ontwikkeld om niet gestresst te raken tijdens de voorbereiding én niet tijdens het etentje zelf. Want je moet er wel van genieten!
ā
-
Ga na hoeveel personen komen.
Voor 15 personen koken is toch anders dan voor 6 personen. Hoe meer personen komen, hoe makkelijker het is om meerdere gerechten te maken en dat als buffet klaar te zetten. Anders moet je van één gerecht heel veel maken.
-
Moeten we rekening houden met vegetariërs of mensen met een allergie?
-
Bedenk wat je als hoofdgerecht wil maken en werk daar omheen.
Is het hoofdgerecht machtig? Maak dan een klein voorgerecht en een fris toetje. Is het hoofdgerecht duur om veel van te maken? Maak dan een relatief vullend voorgerecht en serveer er stokbrood met smeersels bij.
-
Zoek inspiratie (bijvoorbeeld in de recepten onderaan deze pagina) en schrijf alle opties op van dingen die je misschien wil gaan maken.
Ga daarna voor elk gerecht op je lijst na je het vooraf al klaar kan maken of niet.
-
Stel het menu samen.
Controleer of je wel minimaal groenten, eiwitten (vis/vlees/vleesvervanger) en koolhydraten in het menu hebt. Daarnaast: zorg er voor dat je maximaal twee gerechten a la minute klaar moet maken en de rest al eerder kan voorbereiden. Dit voorkomt dat je tijdens het etentje teveel aan het koken bent en niet met je gasten kan praten.
-
Bedenk wat we erbij gaan drinken.
Witte wijn, rode wijn? Fris? Bier? Wat moet gekoeld worden? Kom je ruimte tekort in de koelkast, dan kun je wellicht ook een koelbox gebruiken of een emmer met ijs en dat in de tuin zetten.
-
Maak een planning/timeline van wat je wanneer gaat (voor)bereiden.
Zet ook ingrediënten op de timeline die je 'last minute' wil kopen in verband met de versheid van het product (zoals vers stokbrood van de bakker).
-
De laatste stap; voer je planning uit!
En het aller belangrijkste: Geniet van je gezelschap! Blijf ademhalen, wees niet bang om fouten te maken en om hulp te vragen. Er is altijd wel iemand aan tafel die je graag een handje helpt tijdens het etentje!
ā