
Tips
een etentje stressvrij organiseren

Organiseren van een etentje is altijd een spannende uitdaging die vraagt om veel voorbereiding en creatief denken! Wie komen er allemaal? Hebben we vegetariërs of mensen met allergieën? Is er een thema? Beginnen we met heerlijke borrelhapjes of duiken we meteen in het voorgerecht? En wat gaan we serveren? Ik vind het fantastisch om met deze zaken bezig te zijn en begin al een week van tevoren te brainstormen en mijn kookboeken door te bladeren voor inspiratie. Uit ervaring weet ik dat niet elk gerecht geschikt is voor een grote groep. De grootte van je pan of oven speelt een rol; de meeste ovens kunnen bijvoorbeeld niet acht pizza's tegelijk bakken Ook vereist het bereiden van voldoende porties een flinke dosis chef-kok skills, zoals het perfect bakken van biefstukken voor acht personen. Maar geen zorgen, het kan! Vaak is het slimmer om twee of drie grote stukken vlees, zoals een rollade of beenham, in de oven te bereiden en deze in plakken te snijden.
Het organiseren van een etentje kan soms wat stressvol zijn, maar daarom heb ik een stappenplan ontwikkeld om de voorbereiding en etentje zelf soepel te laten verlopen. Je moet er tenslotte van genieten!
-
Bepaal het aantal gasten. Koken voor 15 personen is anders dan voor 6. Hoe meer gasten, hoe praktischer het is om meerdere gerechten te maken als buffet.
-
Houd rekening met dieetwensen. Persoonlijk vind ik het netjes om rekening te houden met dieetwensen en allergieën. Ook vind ik het netjes om het menu zo te maken dat degene met dieetwensen geen apart potje krijgt, voor zover dat mogelijk is. Plus; dat scheelt voor jezelf ook weer extra koken. ​
-
Zoek inspiratie (bijvoorbeeld via de recepten onderaan deze pagina) en noteer alle mogelijke gerechten. Controleer per gerecht of het vooraf kan worden gemaakt en eenvoudig op te warmen is.
-
​Kies een hoofdgerecht en werk daar omheen. Is het hoofdgerecht zwaar/machtig? Maak dan een klein voorgerecht en een fris toetje. Is het duur om voor veel mensen te maken? Denk dan aan een vullend voorgerecht of begin met een borrel met stokbrood en smeersels.
-
​Stel het menu samen. Zorg voor een balans van groenten, eiwitten (vis/vlees/vervanger) en koolhydraten. Probeer maximaal twee gerechten à la minute te bereiden, zodat je meer tijd hebt voor je gasten.
-
​Bedenk wat men wil drinken. Plat water, bruiswater, witte wijn, rode wijn, bier, fris of bier? Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt in de koelkast of gebruik een koelbox. Niet te moeilijk doen? Flessen met plat water en bruiswater op tafel altijd zijn altijd goed.
-
​Maak een tijdschema voor de voorbereidingen. Houd rekening met de kooktijden en plek in je koeling. Dit kan soms nog een puzzel zijn.
-
​Voer je planning uit! En het belangrijkste: geniet van je gezelschap! Blijf ontspannen, wees niet bang om fouten te maken of om hulp te vragen. Er is altijd iemand aan tafel die je graag helpt tijdens het etentje!















