Dit had ik ooit als student geprobeerd te maken, en faliekant mislukt. Wat er mis ging? Geen idee, want erg moeilijk is het niet! Makkelijk zelfs. Nu eindelijk een nieuwe poging, en met succes.
Ik heb grote witte uien gebruikt, die bij mijn groenteboer worden verkocht als 'zoete uien', maar je kan ook gewone witte uien gebruiken.
De klassieke uiensoep wordt geserveerd met een gegratineerd stokbroodje van gruyère kaas. Dat stokbroodje kan je dan apart onder de grill doen. Of het broodje in een oven bestendige soepkom, met soep en al, in de oven onder de grill.
RECEPT
4 personen
Ingrediënten
800 gr zoete uien, of gewone gele uien
4 takjes verse tijm
30 gr ongezouten roomboter
flinke scheut witte wijn
1,5 L runderbouillon
zout en peper
Benodigdheden
keukenmachine met een schaafmes, of mandoline, of vlijmscherp mes
braadpan
Bereiding
Pel en snijd de uien in dunne ringen met de keukenmachine of mandoline. Of als je dat niet hebt met een vlijmscherp mes met de hand.
Verhit de boter in een pan en bak de uien met de tijmblaadjes, zout en peper op laag vuur in ongeveer 10 minuten lichtbruin en mooi zacht.
Voeg de wijn toe en laat wat inkoken.
Voeg de bouillon toe aan de uien en laat de soep nog een kwartier zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
Comments