Toen mijn vriend Kevin en ik 1 jaar samen waren, heeft hij mij een kookworkshop bij De Librije cadeau gegeven. Het was een hele leuke Italiaanse avond waarbij je in teams met de recepten aan de slag kon gaan. Ieder was verantwoordelijk voor een gang en ik mocht dit toetje maken! Oh wat was ik trots dat het ook gewoon gelukt was! De verse frambozen hebben we daar in stikstof laten bevriezen en met de achterkant van een lepel een tikje gegeven zodat ze in segmenten uit elkaar vielen. Voor thuis heb ik dit uit het recept gehaald, maar zeker doen als je thuis toevallig stikstof hebt staan! ;-).
Tip!
De zabaglione en de amandelkoekjes kun je prima een dag vooraf maken. Op de dag zelf hoef je dan alleen nog de limoncellomascarpone te maken en de bordjes op te maken!
De foto is overigens gemaakt bij ons kerstdiner het jaar erna. Ik heb toen een deel van de frambozen in de magnetron opgewarmd zodat het een sausje werd. Nadat het helemaal is afgekoeld kun je dat ook gebruiken om het bord mooi op te maken.
RECEPT
Dit recept is voor 15 personen
Benodigde tijd
60 min. voorbereiding
120 min. koken.
Ingrediënten
120 gram eidooier
150 gram suiker
2 dl Marsala (Italiaanse wijn)
375 ml slagroom
1 blaadje gelatine
100 gram bloem
100 gram roomboter
100 gram poedersuiker
70 gram eiwitzoutamandelschaafsel
100 gram mascarpone
100 gram hangop
1 citroen
1 dl limoncello
poedersuiker
1 vanillestokje
verse frambozen
verse blauwe bessen
Bereiding
We maken eerst de zabaglione, want die moet lang in de vriezer.
Week de gelatine in koud water.
Klop de eidooiers met de suiker schuimig.
Doe de marsala erbij en verwarm au bain marie totdat de massa niet meer dicht vloeit als je op de achterkant van een level een streepje erdoor trekt.
Knijp de gelatine uit en roer de gelatine erdoor.
Laat afkoelen in een bak met ijskoud water, blijf af en toe roeren.
Sla de slagroom tot yoghurtdikte.
Meng de slagroom voorzichtig door de slagroom heen, hou de lucht in de massa!
Giet in een met plasticfolie beklede vorm, vouw de folie ook over de bovenkant heen. Zet tenminste drie uur in de vriezer, langer mag altijd!
Dan; de amandelkrullen
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Roer de boter en suiker tot een crèmig geheel.
Roer eiwit, bloem en een snufje zout erdoor.
Spuit met een spuitzak het beslag op de bakplaat.
15 stuks van 8 cm lange strepen en 15 stippen.
Strooi het amandelschaafsel er overheen.
Bak de koekjes 5 minuten en leg alvast een deegroller klaar.
Neem de koekjes van de bakplaat en leg ze op een deegroller zodat er krullen ontstaan. Laat afkoelen. Wanneer je bakplaat en deegroller niet groot genoeg zijn, doe dan stap 5 t/m 8 in shifts. Bewaar de koekjes zodra ze zijn afgekoeld in een afgesloten bak/koektrommel.
Als laatste; de limoncellomascarpone:
Meng de hangop met de mascarpone.
Voeg de limoncello, merg van het vanillestokje en rasp en sap van de citroen toe.
Breng op smaak met poedersuiker. Bewaar tot gebruik in een spuitzak.
Wanneer het tijd is voor het toetje dan kunnen we de bordjes gaan opmaken! Doe de zabaglione op een bord. Zet stippen van de mascarpone om de zabaglione. Plaats een amandelkrul op het ijs. Verdeel tot slot de koekjes, frambozen en blauwe bessen om het ijs heen.
Comments