top of page

Hele geroosterde bloemkool

Bijgewerkt op: 21 dec. 2020

Een bloemkool vond ik als kind altijd maar een saaie groente, met een stoffig imago. Ik kreeg het ook niet vaak van mijn ouders, want vooral mijn vader is er geen fan van. En als hij het dan al at, dan wel met een bechamel-sausje! (Over zijn bloemkool ook overigens). Toch wilde ik dit recept een keer proberen, want een hele bloemkool in de oven roosteren is helemaal hip. Ik kwam 'm al een keer tegen in een kookboek van Ottolenghi, maar als je online beetje rondsnuffelt kom je het vaker tegen. De bloemkool is helemaal terug!


Ik heb 'm dit keer met rozemarijn en tijm besmeerd, want dat had ik nog in mijn kruidentuintje (lees: mand in de tuin) staan. Lekker voor door een salade, of gewoon als AVG. Hij is ook prima te maken voor foodpreppen én op de barbecue.


Volgende keer ga ik kurkuma/kerriepoeder en komijn proberen en dan door een Indiase curry verwerken en met rijst eten. Tegen de tijd dat ik dat heb geprobeerd dan zal ik het laten weten of dat geslaagd was!


Hele geroosterde bloemkool

RECEPT


Dit recept is voor 4 porties


Benodigde tijd

20 min. voorbereiding

45-50 min. in de oven


Ingrediënten

  • 1 middelgrote bloemkool, ongeveer 1,5 kilo

  • Olijfolie

  • Peper en zout + eventueel extra kruiden naar wens.

  • 3 hele knoflook tenen, incl schilletje


Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220°C en zet een grote pan met water op het vuur. Neem een pan waar de bloemkool geheel in past.

  2. Snijd indien nodig de stronk recht alleen zodat de bloemkool stabiel rechtop kan staan. De blaadjes mogen eraan blijven zitten. Kook de hele bloemkool met de stronk omhoog 10-12 minuten voor in ruimwater met een volle eetlepel zout. Spoel de bloemkool daarna niet af, maar laat even uitlekken en dep 'm droog met keukenpapier.

  3. Beleg een grote bakplaat met bakpapier.

  4. Bestrooi hem met de kruiden en vrijf de bloemkool in met 1-2 el olijfolie. Zet 'm daarna rechtop op de bakplaat en leg de knoflook tenen erbij. Deze geven een lekkere aroma aan de bloemkool.

  5. Bak de bloemkool ongeveer 25 minuten in de oven. De bloemkool is klaar als de korst goudbruin is met wat zwarte plekjes en een sateprikker met gemak door de bloemkool prikt. Als je 'm op de barbecue wilt roosteren, zet de bloemkool dan op een aluminiumbakje op de barbecue. De gaartijd zal ongeveer gelijk zijn, maar houd het in de gaten.

 

Commenti


Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page