Smoor Djawa: Javaans gesmoord rundvlees
- Yve

- 18 aug 2019
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 16 okt
Een smoor gerecht van Java (Djawa). Dit was het favoriete gerecht van mijn opa Piet, die geboren was in Madiun, een stad in Oost-Java. Wanneer ik bij mijn opa en oma ging eten, werd er altijd druk gediscussieerd over of het Indische eten in Nederland net zo smaakte als destijds in Indië. Alleen dan is het lekker. Hoewel mijn oma dit gerecht altijd heerlijk maakte, kon mijn opa toch klagen dat het niet zo goed was als dat van zijn moeder. Mijn oma kookte altijd op gevoel. Helaas heb ik dus nooit een recept van haar kunnen krijgen. Uit mijn herinnering komt de smaak heel dichtbij, maar het zal nooit zo lekker zijn als hoe mijn oma het maakte.

Recept - Smoor Djawa
Dit recept is voor 4 personen.
Benodigde tijd:
10 min. voorbereiding
45 min. koken
Ingrediënten
700 gram riblappen, sucadelappen of runderlappen
1 ui, grof gesneden
2 tenen knoflook, fijn gesnipperd
1 rode peper
1 groene peper
1 el assem
3 blaasjes salam (Indische laurier)
3 stukjes laos
3 stukjes djahe
5 el ketjap manis
3 kruimige aardappels, in halve stukken
Bereiding
Fruit de ui en knoflook in een beetje olie in de snelkookpan.
Doe de assem erbij en roer goed door.
Bak de riblappen aan in de boemboe en draai ze regelmatig om.
Doe dan de rode pepers, groene pepers, salam, laos, djahe, aardappels en ketjap in de pan erbij.
Doe een 0,25L water in de pan zodat het vlees een beetje onder water staat. Zie foto onderaan deze pagina voor hoe het eruit ziet.
Doe de deksel op de pan met het schuifje naar voren zodat er druk in de pan ontstaat. Wanneer het tweede rode streepje omhoog is gekomen, vuur laag zetten en laat het vlees 45 minuten sudderen.
Haal de pan van het vuur en schuif het schuifje langzaam naar je toe om de druk van de pan te halen. 8. Kijk uit voor de stoom die kan ontstaan, doe het daarom langzaam!
Haal de deksel van de pan en proef een stukje vlees. Is het mals genoeg? Zo niet, dan weer deksel erop en onder druk weer 10 minuten sudderen. Zo wel, dan is het klaar!





Opmerkingen