top of page

Sate ajam/babi

Bijgewerkt op: 2 apr. 2021

Weleens een Indo sate horen zeggen? Op z'n Indisch zeg je niet saté, maar sàte. Indische sate is dun gesneden, niet van die grote brokken vlees aan een stokje. Hierdoor kan de marinade goed tot het binnenste van het vlees marineren en zijn ze sneller gaar. Snijd ze daarom niet zomaar in blokjes, maar snijd er langwerpige reepjes van die je dan ook in de lengte kan rijgen aan het stokje.


Dit recept is zoals mijn vader ze maakt. Wanneer het mooi weer is om buiten te eten dan heeft hij al zin om de barbecue aan te zetten en een hele berg sate te maken. We eten dit vaak met gado gado. Maar vinden het ook lekker met kartoffelsalat, sla en stokbrood.


Tip: Marineer het vlees idealiter een dag van te voren.


RECEPT


Dit recept is voor 8 personen.


Benodigde tijd

15 min voorbereiding + een nacht marineren

20 rijgen

20 min bakken


Ingrediënten

  • 1 kilo kip(dij)filet of schouderkarbonade

  • 3 el zonnebloemolie of arachideolie

  • 1 el water

  • 1 el ketjap manis

  • 1 Ui

  • 3 tenen knoflook

  • 1 tl gemberpoeder

  • 1 tl kurkuma

  • 1 tl paprikapoeder

  • 1 tl korianderpoeder

  • 1 tl witte peper

  • 1 tl laospoeder

  • 1 tl serehpoeder

  • 1 tl zwartepeper


Extra benodigdheden

  • Sate stokjes

  • barbeceu of een grillpan voor op het vuur


Bereiding

  1. Maak een marinade van de olie, ketjap, water, ui, knoflook en kruiden. Meng alles tot een gladde massa. Snijd het vlees in langwerpige repen zodat je het makkelijk kan rijgen aan een satestokje. Let erop dat je het vlees niet de dik snijd, dan duurt het te lang voor het gaar is, maar snijd het ook niet te dun. Ongeveer vingerdikte (en lengte) is een goede maat. Leg het vlees in een ruime bak met de marinade en meng alles goed door elkaar. Zet de bak minimaal 8 uur in de koelkast, maar het liefst 20 uur.

  2. Op de dag dat je ze gaat grillen kun je beginnen met rijgen. Leg de stokjes eerst in water zodat ze niet verbranden in de pan/op de barbecue. Het rijgen duurt vaak wel 20 minuten en is niet zo leuk, dus zorg dat je een hulpje hebt!

  3. Wanneer de grill goed heet is, kun je ze aan weerzijden grillen. Elk stokje duurt ongeveer 4 minuten. Draai de stokjes halverwege om. Leg de stokjes die gaar zijn op een schone schaal en dien gelijk op.


 

Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page